Fotograf iz Češke Petr Našic, koji je sarađivao sa slavnim rediteljem Milošem Formanom, inspiraciju za nova djela pronašao je u Hercegovini.

Našic je zajedno sa mladim trebinjskim fotografom Đorđem Bjelakovićem autor izložbe fotografija “Hercegovina suncu domovina”, koji su vidjeli i ljubitelji umjetnosti u Pragu.

Početak našeg poznanstva zapravo je povezan sa rediteljem Emirom Kusturicom. Došao sam u Trebinje da ovjekovječim snimanje njegovog novog filma “Na mliječnom putu”. Đorđe je bio moj asistent i u trenucima pauze između snimanja rodila se ideja da napravimo izložbu – kaže Petr, koji je radio na filmu “Amadeus”.

Poslije zajedničke ideje, krenuo je teži, ali ljepši i zanimljiviji dio saradnje. Našic i Bjelaković obišli su cijelu Hercegovinu, a na fotografijama su zabilježili mnogo interesantnih detalja.

Nadam se da sam uspio da prikažem ljepote Hercegovine u punom sjaju. Prva izložba ovih fotografija priređena je prošle godine u Pragu i veoma lijepo je prihvaćena. Česi su bili oduševljeni ljepotama sa juga Republike Srpske – kaže Našic.

Među posjetiocima izložbe “Hercegovina suncu domovina” bio je i reditelj Lordan Zafranović, koji je dao pozitivne ocjene za postavku.

Hercegovina ima predivne predjele i uopšte mi nije bilo teško da napravim dobre fotografije. Proputovao sam cijeli svijet i imao sam izložbe svuda, od Izraela do Amerike, ali hercegovačko sunce i kamen ostavili su poseban utisak na mene – kazao je Našic.

Prisjetio se dolaska u Srpsku, kada još ništa nije znao o prirodnim ljepotama koje je kasnije “preselio” na fotografije i tako su postale dio njegove uspješne izložbe.

Očarali su me krajolici. Putujući Hercegovinom često sam se zaustavljao da fotografišem vjerske objekte, njihovu raskoš i boje, kao i srdačnost i otvorenost hercegovačkog naroda – kaže Našic.

Da je fotografsko putovanje bilo uzbudljivo, potvrdio je i Đorđe Bjelaković.

Čini mi se da smo se zaustavljali na gotovo svakom koraku da nešto fotografišemo. Nismo htjeli da propustimo nijedan detalj – ispričao je Bjelaković.

Emocije

Majstor fotografije Petr Našic ističe da mu je u organizaciji izložbe “Hercegovina suncu domovina” mnogo pomogao Vaso Đorem. Našic ističe da je ova postavka stvarana sa velikim emocijama i da će obići još mnogo gradova.

GLAS SRPSKE

2019-06-06T08:10:35+01:00